Chwila rozkoszy dla podniebienia, czyli przepis na morelowe brownie
Brownie wzbogacone o suszone morele to rozkosz dla podniebienia, choć dla zdrowia i urody również! Owoce te są naturalnym źródłem silnego przeciwutleniacza w postaci beta-karotenu, co powoduje, że zmniejszają one ryzyko występowania w organizmie chorób nowotworowych. Chronią także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i nadają skórze promienny wygląd, znacząco spowalniając procesy starzenia się komórek. Odkryj przepis na pyszny deser z nimi w roli głównej!
Morelowe brownie
Składniki:
50 g suszonych Moreli Bakal Soft*
200 g odtłuszczonego masła
½ szklanki wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
3 czubate łyżki kakao
200 g gorzkiej czekolady (każda po 100 g, z co najmniej 70% zawartością kakao)
4 jajka
350 g mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W rondelku zagotować masło, wodę, kakao i cukier, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Morele pokroić na małe kawałki. Jedną czekoladę rozpuścić, a drugą zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Do wystudzonej wcześniej masy dodać pojedynczo jajka, czekolady oraz morele. Wsypać mąkę i proszkek do pieczenia i dalej mieszać. Część masy przelać do szklanki, tak aby zapełnić ją do połowy. Resztę wlać do formy o wymiarach 24 × 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć i polać masą ze szklanki. Smacznego!
*Owoce zostały poddane specjalnemu procesowy nawodnienia, który wpływa na ich miękkość i delikatność, dzięki czemu nie wymagają namoczenia.