Suszony daktyl, czyli pyszne źródło zdrowia!
Daktyle pochodzą z Bliskiego Wschodu i są uprawiane już od ponad ośmiu tysięcy lat. Nazywa się je ,,chlebem życia”, a w niektórych krajach ich codzienne spożywanie jest traktowane jako tradycja. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, iż są skarbnicą substancji odżywczych, a do tego mają wyśmienity smak. Nie może ich zatem zabraknąć w codziennym jadłospisie!
Jego wysokość daktyl
Suszone daktyle mają w sobie mnóstwo niezwykle pożądanych w diecie substancji odżywczych. Posiadają błonnik, który zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu i poprawia kondycję skóry. Zawierają duże pokłady potasu wpływające na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia we krwi. Są źródłem energii dla osób uprawiających sport, a także tych pracujących umysłowo. Zawarta w nich natomiast tauryna działa mocno detoksykująco. Ponadto, mają również właściwości regeneracyjne i wpływają na poprawę nastroju.
Pomysł na suszony daktyl
Jak spożywać daktyle na co dzień? Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Doskonale smakują jako składnik owsianki oraz tworzą pyszny duet z jogurtem naturalnym. Po ciężkim dniu w pracy, czy po treningu sprawdzą się idealnie jako dodatek dodo koktajlu z bananem. Poleca się je również osobom będącym na diecie, gdyż są zdrową alternatywą dla słodyczy.