Czym charakteryzuje się kuchnia węgierska?
Przyjaźń polsko-węgierska znana jest od stuleci. Istnieje wiele jej przykładów, o których można by opowiadać. Nikt w Europie nie ma żadnych wątpliwości, że Węgry lubią Polskę i to z wzajemnością. Dlatego warto poznać kuchnię naszych węgierskich przyjaciół, by wiedzieć na co możesz tam liczyć i rozkoszować się pysznymi potrawami, Polakom także przypadają one do gustu. Czym charakteryzuje się kuchnia węgierska?
Jakie są podstawy kuchni węgierskiej?
Przede wszystkim jest to kuchnia środkowoeuropejska, ale nie można powiedzieć, że jest typowa. Węgrzy już tak mają, że w Europie uwielbiają się wyróżniać i stawiać na rozwiązania, które nie są znane i stosowane w innych rejonach. Opiera się ona przede wszystkim na mięsie, warzywach sezonowych i świeżym chlebie. Współcześnie tradycyjna kuchnia węgierska jest jedną z atrakcji turystycznych, bo dla turystów tworzy się wieczory przy jedzeniu, muzyce cygańskiej – pod gołym niebem lub specjalnych, tradycyjnych gospodach, które cieszą się ogromnym powodzeniem.
Podstawowe składniki używane w kuchni węgierskiej
Mówi się, że kuchnia węgierska nie istnieje bez trzech podstawowych składników. Jakich?
Papryka – to pierwsza rzecz, która nasuwa się na myśl, gdy ktoś myśli o kuchni węgierskiej. Służy do zagęszczania potraw, nadaje im też charakterystyczny kolor, smak i aromat. Używana jest w trzech wersjach: sproszkowanej słodkiej i ostrej, suszonej papryki ostrej, zwanej czereśniową oraz całkiem świeżej
Czosnek – Węgrzy go naprawdę kochają! Nierzadko do potraw ładują całe główki, które są tylko obrane z wierzchniej warstwy łupek
Cebula – tutaj bardzo ważny jest sposób jej przygotowania i pokrojenia. Surowej używa się wyłącznie w przypadku rumsztyków oraz sałatek.
Typowe potrawy spotykane na Węgrzech
Kuchnia tego regionu jest całkiem znana. Prawdopodobnie sama się już spotkałaś z wieloma daniami pochodzącymi właśnie stamtąd. Najbardziej rozpowszechniony i popularny jest, oczywiście, gulasz, a także zupa gulaszowa. Słynne jest też jednogarnkowe leczo, charakterystyczne placki zwane langoszami. Kuchnia tego typu jest całkiem ostra i bardzo aromatyczna
Desery
To też bardzo ważna część kulinariów. Do węgierskich najpopularniejszych deserów należy tort Dobosa. Tworzony z ciasta biszkoptowego, które przekładane jest karmelem i czekoladą. Został nazwany tak na cześć Józefa Dobosza. Innym charakterystycznym deserem, z którym mogłaś się spotkać są też naleśniki à la Gundel, czyli takie z sosem czekoladowym i orzechami włoskimi.