Przysmaki kuchni greckiej. Czym zajadają się Grecy?
Kuchnia grecka ewoluowała przez całe tysiąclecia. Cała długa historia kulinarna tego kraju wiąże się z jej niesamowitą, długą i piękną historią rozwoju. Grecja jest miejscem pięknym i pełnym tajemnic, które warto zgłębić. Nazywana jest w końcu kolebką klasycznej kultury. Jej kuchnia też potrafi wprawić w zachwyt, a osoby, które miały okazję jej skosztować z reguły wcale tego nie żałują. Co warto jest o niej wiedzieć?
Na czym opiera się kuchnia grecka?
Kuchnia grecka jest typem śródziemnomorskim. Dlatego opiera się głównie na trzech składnikach, którymi są: wino, oliwa i pszenica. Na jej rozwój miało wpływ wiele czynników. Po pierwsze to wyjątkowo łagodny i przyjazny uprawie klimat, który sprawia, że świeże warzywa są tam obecne praktycznie przez cały rok, można też uprawiać oliwki i winorośle. Po drugie odbiła się na niej jej historia, dlatego znajdziesz tam wpływy tureckie, rzymskie, bałkańskie, perskie, arabskie oraz – co dla wielu może być zaskoczeniem – również słowiańskie.
Jakie są najpopularniejsze potrawy greckie?
Kuchnia ta uważana jest za jedną ze zdrowszych i smaczniejszych dostępnych na świecie. Królują w niej przede wszystkim warzywa, których w Grecji nie brakuje i nigdy nie brakowało. Górzyste rejony z kolei sprzyjają hodowli zwierząt, zwłaszcza baranów oraz kóz. Dlatego ich mięso jest tutaj szalenie popularne i stanowi podstawę wielu dań. A jakie należą do tych najpopularniejszych?
Dolmades
Polacy lubią je określać mianem „greckich gołąbków” i nie jest to stwierdzenie dalekie od prawdy. To ryż zawijany w liście winogron. Używa się tych świeżych, które tylko sparza się wodą, a także takich, co są w słoiku w specjalnej zalewie. Podawane są na zimno, polane oliwą i sokiem z cytryny.
Kolokithokeftedes
To po prostu placki z cukinii, które są smażone na głębokim oleju. Każda grecka gospodyni i wszyscy kucharze przygotowują je na swój sposób, dlatego zawsze możesz jeść to samo danie podawane na wiele innych sposobów. Najważniejszą rzeczą jest obecność sera feta, który jest w tej kuchni praktycznie niezbędny. Cała reszta to tylko dodatki i składniki, które tworzą wariacje tego dania – pomidory, ziemniaki, ośmiornice, żółty ser, koperek, kolendra – możliwości jest naprawdę wiele.
Tzatziki
To raczej dip niż samodzielne danie, ale zdobył tak ogromną popularność, że błędem byłoby nie umieścić go w tym zestawieniu. Tworzy się go na bazie jogurtu greckiego. To w końcu prawdziwy symbol greckiej kuchni. Został nawet opatentowany, dlatego w Polsce uda Ci się dostać tylko jogurty, które są do niego zbliżone, chyba że sprowadzisz oryginalny produkt z Grecji. Poza tym sos tzatziki tworzy się ze świeżego ogórka, soli, pieprzu, octu winnego oraz czosnku.