Różne spojrzenie na pizzę. Nie tylko pizza włoska
Pizza kojarzona jest najbardziej z Włochami. Nic w tym dziwnego – to najbardziej rozpowszechniona i popularna potrawa kuchni włoskiej, która powstała właśnie tam. Pierwsza pizza powstała w końcu na cześć królowej Małgorzaty. Chodzi o uwielbianą pizzę Margeritę, której dodatki to sos pomidorowy, ser mozzarella i bazylia. Ten dobór jest nieprzypadkowy – barwy czerwona, biała i zielona tworzą flagę Włoch. Na punkcie tej potrawy oszalał cały świat i każdy dołożył coś od siebie.
Amerykańskie uwielbienie do pizzy
Nikt nie kocha pizzy tak, jak Amerykanie. To właśnie tam ta potrawa zdobyła największe powodzenie i szturmem podbiła cały świat. Wszystko zaczęło się od włoskich imigrantów, którzy przybyli do Stanów i próbowali radzić sobie na wiele różnych sposobów. To właśnie wtedy powstały pierwsze pizzerie na terenie Stanów Zjednoczonych. Tak zaczęła się wielka miłość Ameryki do tego rodzaju jedzenia, która nieprzerwanie trwa do dzisiaj.
Nowy Jork tworzy własną wariację na temat pizzy
Pizza nie jest jednolitym daniem, nawet w obrębie Ameryki. Do jednej z najsłynniejszej jej odmian należy wersja nowojorska. Ciasto jest bardzo miękkie, dlatego tradycyjnie przy jedzeniu zawija się je, by dodatki nie wypadały. Swój specyficzny smak zawdzięcza specjalnej, wysokoglutenowej mące, a także nowojorskiej wodzie. Pomysł na sprzedawanie pizzy w kawałkach pochodzi z czasów pierwszej pizzerii. Wtedy placek był sprzedawany w cenie pięciu centów za całość, ale ciężkie czasy sprawiały, że ludzie mogli pozwolić sobie tylko na jeden kawałek. W tym ujęciu podstawą pizzy jest sos pomidorowy i ser, a wszelkie dodatki lądują na nim.
Chicago dokłada swoje spojrzenie na pizzę
Drugi styl wytwarzania tego dania pochodzi z Chicago. Jest ona bardzo gruba, a na wierzchu znajduje się sos pomidorowy. Wszelkie dodatki znajdują się wewnątrz ciasta, bo jest ono nadziewane. Czym? Przede wszystkim dużą ilością sera, reszta dodatków zależy od fantazji osoby, która ją przygotowuje.
Polska pizza – co warto o niej wiedzieć?
Polacy też mają swoją własną wersję tego dania, które znacząco różni się od wersji lansowanej we Włoszech czy w Ameryce. Polska pizza to przede wszystkim grube ciasto i ogromna ilość dodatków. Kiełbasy, sera, wędlin, mięsa, warzyw – wszystko tutaj może wylądować. Nawet kapusta. Na wierzchu zawsze znajduje się ser, który zakrywa resztę dodatków – czym bardzo różni się od pizzy amerykańskiej, która ser ma na spodzie.